a
0
Márványsügér
2023. Jan. 30.

 

A márványsügér könnyen beszerezhető halfaj. Nagy testű társakkal tartható együtt, mint a Cichlidae, Characidae (bölcsőszájú halfélék és a pontylazacfélék), míg a kisebbekkel nem ajánlott, hisz azokat könnyedén eleségnek nézi és elfogyasztja.

 

 

Akvarisztika 3

 

A márványsügér (Astronotus Ocellatus) egészen nagyra növő halfaj, a kifejlett példányok nagysága elérheti a 32-35 cm-t. Méretéből adódóan ajánlott egyedül, illetve kizárólag saját fajtársaival együtt tartani. Eredeti élőhelye Dél-Amerika, az Amazóniai-medence, lassú folyású gallyakkal eltorlaszolt területek.

 

 

A hím és nőstény egyedek könnyen megkülönböztethetők, már fiatal korukban. A hímeknél a két hasúszó tulajdonképpen egyetlen felületet alkot, míg a nőstény egyedeknél két, egymástól elkülönülő úszót láthatunk.

 

 

Az akváriumok berendezésekor figyelembe kell venni a faj tulajdonságait. Legalább 300 literes medencére van szükség, ami 1 párnak biztosít megfelelő életteret, de igazán kb. 500 liter űrtartam, ill. a felett biztonságos a tartása. Fontos az erőteljes biológiai szűrés és a gyakori vízcsere, mely akár az akvárium 50%-nak a frissítését is jelentheti heti rendszerességgel. Vastag talajt, méretes köveket és masszív gyökereket alkalmazzunk. A növények telepítésekor kizárólag erős fajtákat válogassunk, azok gyökereit kerítsük el a nagy kövekkel. A víz hőmérséklete 25-26 Celsius-fokos legyen.

 

 

Szaporodását jellemzi, hogy az ivarérett példányok felettébb agresszívvé lesznek. A nőstény képes 600-800 ikrát lerakni egy lapos formájú kőre, melyet előzőleg a hímmel együtt alaposan megtisztítottak. A szülőpár egyaránt szigorúan vigyázza jövendő ivadékait, és a territóriumukat. A nagyszámú szaporulathoz szükséges a változatos etetés. Táplálékuk sokféle, megeszik a kisebb halakat, a lótetűt, földigilisztát. A jó minőségű sügéreleségek is megfelelő táplálékául szolgálnak.

 

Az ivadékok kikeléséhez kb. 5 napra van szükség. első eledelként a sóféreg megfelelő, azonban annyira gyorsan nőnek, hogy napokon belül már a vágott tubifexet is elfogyasztják.

Több színváltozata ismert. Hosszú életkort megér, átlag 10-13 évig társa lehet az akvaristának.

 

 

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!