a
0
A mechanikai szűrőanyagokról
2022. Máj. 14.

A szűrőanyagok azt a funkciót töltik be az akváriumok vízében, hogy a lebegő szerves törmeléket és anyagcsere-végtermékeket kiszűrjék. Nélkülözhetetlen szerepük van az akvárium működésében, hiszen közreműködésükkel jön létre a szennyező és toxikus anyagoktól -amilyen az ammónia és a nitrit- mentes tiszta víz. A szűrőbetéteknek egyik alaptípusa a mechanikai.

 

 

Akvarisztika 3

A mechanikai szűrést végző anyagok a lebegő részecskéket szűrik ki a vízből. Abban az esetben megfelelő a szűrőanyag, ha bizonyítékul nem lebeg a vízfelszínen semmilyen szennyeződés. Többféle anyag használható erre a célra, ilyen a perlonvatta és a szivacs, ezek a legnépszerűbbek.

 

A következőkben erről a két típusról szólunk kicsit bővebben.

Perlonvatta: Szintetikus anyagból készül, hatékonyan szűr, olcsó és végtelenül egyszerűen használható. Kiválóan alkalmazható előszűrésre, a lebegő piszok nagy részét visszatartja. Szükség szerint akár hetente ki kell mosni a szűrőt, időnként javasolt cserélni. Amennyiben többfunkciós készülékben alkalmazzuk, úgy annak első rekeszébe szükséges helyezni, mivel az kerül először kapcsolatba a vízzel. Ez a típus biológiai szűrőként nem használható, ezért aztán nyugodt szívvel mosható csapvízben, nem okoz kárt a medencék élővilágában.

Szivacs: Kimondottan hatásos szűrőanyag, köszönhetően belső szerkezetének, melyet szabálytalan járatok alkotnak. A szennyeződések emiatt könnyen csapdába esnek és a felszínén megtelepszenek a hasznos baktériumok, melynek jóvoltából a szivacs biológiai szűrésre is kiválóan alkalmas. A perlonvattával ellentétben ezt nem ajánlott csapvízben mosni, mert elpusztulnak azok a baktériumok, melyeknek fontos szerepük van a biológiai szűrésben. A levegőáramlással működő szűrőkben, majdhogynem kizárólag a szivacs használható és a motoros belső szűrőkben is ez a leggyakoribb szűrőanyag.

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!